Skip to main content
search
0

Lapuh ima široke pritlehne liste in sredinsko brez listnato steblo višine od 10 do 15 cm, ki nosi na vrhu rumen cvetni košek. Najpogosteje raste na vlažnih obalah rek in potokov, ljubi ilovnata in glinasta tla. Na Gorenjskem raste nad 800 n.v. ob gozdnih stezah. Cvetove in liste nabiramo od konca februarja do aprila.

Lapuh nabiramo z ostrimi škarjami, da naredimo čisti rez.Nabiramo ga v vrečko. Ko pridemo domov ga damo na časopisni papir. Postavimo ga na zračen prostor (najbolje balkon) ter v senco.

Zelišč nikol ne izpostavljamo soncu. Lapuh sušimo od 2 do 4 dni. Vedno mora biti čisto posušen, drugače lahko splesni. Suhega shranimo v steklen kozarec. Za pripravo čaja vrelo vodo prelijemo čez 2 žlički (2 g) lapuha in po 10 minutah precedimo. Skodelico popijemo do 3-krat na dan, posebno zjutraj, ko vstanemo in zvečer pred spanjem.

Uporabljamo ga za zdravljenje pljučnih obolenj in prehladov pri kroničnem in akutnem bronhitisu, pljučnici, dražečem kašlju, oslovskem kašlju, astmi ini hripavosti. Deluje tudi proti prebavnim krčem in čisti kri. Zaradi vsebovanih sluzi blaži ustna in žrelna vnetja, ker pomiri razdraženo sluznico, pri vlažnem kašlju pa omogoči, da se poškodovana sapnična sluznica obnovi in usposobi za izkašljevalno nalogo. Čezmerni odmerki lahko motijo zdravljenje srčno-žilnih bolezni in povišanega krvnega tlaka.