Skip to main content
search
0

Pljučnik je zelnata trajnica, ki zraste od 10 do 30 cm visoko že zgodaj spomladi.Stebelni listi imajo bele madeže in ščetinaste dlačice. Steblo ima do 5 stebelnih listov. Cvetovi pljučnika imajo lijakasto obliko. V zalistju je navadno po več cvetov, ki so sprva rožnate barve, nato se spremenijo v vijolično barvo, čisto na koncu cvetenja pa so modre barve. Pljučnik ima rad vlažna rastišča in raste v svetlih listnatih in mešanih gozdovih. Raste tudi na travnikih, pašnikih, ob gozdovih, na posekah, rečnih obrežjih, tako na apnenčastih kot ilovnatih tleh.

Pljučnik nabiramo že zgodaj spomladi, med marcem in majem. Nabiramo liste in cvetočo zel brez korenine. Pljučnik nabiramo z ostrimi škarjami, da naredimo čisti rez. Nabiramo ga v vrečko. Ko pridemo domov ga damo na časopisni papir. Postavimo ga na zračen prostor (najbolje balkon) ter v senco. Zelišč nikol ne izpostavljamo soncu. Rastlino moramo posušiti na hitro pri temperaturi od 30 do 40 °C, da ostane lepe zelene barve. Suhega shranimo v steklen kozarec.Eno do dve čajni žlički zdrobljenega zelišča prelijemo s skodelico vrele (150 ml) vode. Pokrit poparek naj stoji od 5 do 10 minut, nato ga precedimo. Skodelico popijemo do 3-krat na dan.

Rastlino se uporablja predvsem za zdravljenje dihalnih poti in pljučnih bolezni zaradi visoke vsebnosti kremenčeve kisline. Zaradi svojih učinkovin pljučnik blago rahlja in redči sluzi ter blaži draženje, pomaga pri dražečem kašlju in olajša izkašljevanje. Uporablja se ga pri gripi, bronhitisu, pljučnici in pljučni tuberkulozi. Pomaga tudi pri hripavosti in vnetju dihalnih poti.Ni dovolj zanesljivih podatkov o varni uporabi pljučnika pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.